Gummiprodukter

Gummi är ett material som har använts sedan urminnes tider. Den naturliga formen av gummi kommer från latex i gummiträd men nuförtiden har vi även syntetiska former. Gummits elasticitet gör det till ett perfekt val för applikationer som behöver flexibilitet. Dessutom fungerar det väldigt bra både för isolering och dämpning av vibrationer och ljud.

Gummiprodukter finns överallt!

Se dig omkring. Det finns med säkerhet gummiprodukter omkring dig. Vi använder oss av detta material för allt från bildäck till slangar. Men alla typer av gummi är inte samma sak. Genom att välja rätt typ av polymer så får vi en sammansättning som gör att gummit fungerar perfekt i sitt sammanhang.

 

Exempel på vanligt förekommande gummiprodukter är:

  • Bilkomponenter
  • Golvmaterial
  • Material för livsmedel
  • Lim
  • Sjukvårdsmaterial
  • Skyddsutrustning
  • Latexhandskar

Olika gummimaterial består i grund och botten av flera komponenter. Med unika recept så får gummit sin specifika egenskap genom en så kallad vulkaniseringsprocess.

Det säljs över 25 000 000 ton gummi varje år i världen. Behovet av gummiprodukter förväntas bara öka under kommande år. Naturgummit står för nära hälften av gummit som produceras och det kommer fortsatt från gummiträdet, Hevea Braseliensis, men det syntetiska gummit blir alltmer populärt.

Naturgummi eller syntetgummi

Naturgummi är i grund och botten omkring 94% polyisopren och olika typer av hartser, proteiner samt aska, smuts och vatten. De främsta producenter av naturgummi finns i länder som Indonesien, Thailand, Indien och Kina. Vi använder oss fortfarande av naturgummi men syntetgummit har under senare år vunnit mark.

Syntetgummit gjorde sitt intåg i Tyskland under 1960-talet. Det är den här typen av gummi som står för majoriteten av de gummiprodukter som tillverkas idag. Detta gummi tillverkas med hjälp av polymerisation av monomerer (styren och butadien). På så vis får man styrenbutadiengummi (SBR) och polybutadiengummi (BR).

Det finns även nyare typer av monomerer och en annan vanligt förekommande typ av syntetgummi är isobutylen isopropengummi  som med modifiering av halogenatomer kan bli till klorbutyl och brombutyl. Den syntetiska varianten av naturgummi går under namnet polyisopropen. Syntetgummi tillverkas huvudsakligen i Kina, Japan, USA, Sydkorea och Tyskland.

Fördelar med gummiprodukter

Det finns flera stora fördelar med gummiprodukter men den främsta är kanske att det rör sig om ett mycket elastiskt material som kan sträckas ut för att sedan återgå till den ursprungliga formen. Det betyder att en produkt gjord av gummi behåller sin form trots att den regelbundet tänjs och sträcks.

Gummits slitstyrka är mycket god. Dessutom har det fin beständighet mot oljor, fetter och i viss mån syror. När en produkt ska klara av väder och vind såväl som olja och fett så är gummit ofta det föredragna materialet.

En produkt av gummi kommer att klara av extrema temperaturer såväl som mekaniska påfrestningar utan att mista sin prestanda. Detta i kombination med mångsidighet har lett till att vi idag ser gummimaterialet som en huvudingrediens inom många olika industrier.

God säkerhet med produkter av gummi

Gummit har elektrisk isolerande egenskaper på ett helt naturligt sätt. Det är också därför som det ofta används som en barriär mot elektricitet. Med gummi applikationer kan man undvika stötar såväl som kortslutningar. Produkterna och dess hantering blir säkrare.

Det finns också biokompatibelt gummi som silikongummi som vi ser inom hälsovården. Dessa gummiprodukter kan användas på ett säkert sätt som implantat och proteser då det har en fin kompabilitet med människans biologi.